Zoom-8

Når det kommer til seile sporten er det en type jolle som utmerker seg i Skandinavia og det er Zoom 8 jollen. Den er en liten  8-fots seiljolle med 4,8 kvadratmeter seilareal, og en kjent regattabåt for barn og unge. Båten har buet skrogform og derfor planer den lettere enn Optimistjollen. Zoom8 regnes for å være en fin overgangsbåt for seilere som er for store eller gamle for Optimistjollen, men som ikke vil gå over til mer krevende båter som Laser, Europa eller 29er. Og den svenske foreningen for Zoom 8, siteres på at de ser båten som en trygg  båt som er enkel å handtere selv for de med lite erfaring. Zoom8 er et av få vellykkede forsøk på å skape en klasse som dekker denne overgangen. Øvre aldersgrense på å delta i regatta i Zoom8 er 19 år.

Det blir arrangert årlige løp eller regattaer som det heter i seileterminologien.

Sporten begynte å spre seg i Skandinavia fra 1995 med Sverige som først ut, etterfulgt av Danmark og Norge. Det har blitt arrangert verdensmersterskap siden 2002  og et Norsk lag vant senest mesterskapet i 2013. Båten blir laget av Børresen Bådebyggeri i Vejle, Danmark.

Den blir også laget av Altair Ruspol, St. Petersburg , Russland men også av

RMT Oy i Helsinki, Finland.

Verdens mesterskapet i Zoom 8

2002, Lake Balaton, Hungary – Karolina Wolniewicz, POL and Karl-Martin Rammo, EST

2003, Maubuisson, France – Karolina Wolniewicz, POL and Charlie Ekberg, SWE

2004, Hoorn, Netherlands – Maria Rudskaja, RUS and Fredrik Schraam, SWE

2005, Barth, Germany – Maria Rudskava, RUS and Fredrik Thaarup, DEN

2006, Hundige Havn, Greve, Denmark – Henriette Søster Frislev, DEN and Magnus Kældsø, DEN

2007, Lake Achen, Austria – Lena Hess, AUT and Thomas Palme, AUT

2008, Tønsberg, Norway – Lena Hess, AUT and Thomas Palme, AUT

2009, Träslövsläge, Sweden – Trine Bentzen, DEN and Mathias Haugstad, NOR

2010, Tallinn Yacht Club, Lohusalu, Estonia – Noora Ruskola, FIN and Carsten Faubel, DEN

2011, Hanko, Finland – Anna Munch, DEN and Pontus Dahl, SWE

2012, KSSS, Stockholm, Sweden – Anna Munch, DEN and Simon Weideskog, SWE

2013, Ran Seilforening, Straume, Sotra, Fjell, Norway – Catharina Sandman, FIN and David Bjelkarøy Westervik, NOR

2014, Åstrup, Denmark

2015, Wolfgangsee, Austria

2016, Kuressaare, Estonia (Suur katel & Roomassaare)

I mesterskapet i 2016 som ble arrangert i Kuressaare, Estland ble en suksees og vinnerne var i begge klasser fra Finland mens en Nordmann tok andre plassen i gutte klassen.

Zoom 8 som sport er en liten men intressant og innholdsrik, full av spenning og innhold for den eventyr lystne. Det er en sport og jolle for de unge forholdsvis men ikke bare, da også voksne like gjerne kan ta seg en tur i en zoom 8 jolle!. I de skandinaviske og baltiske farvann er  Zoom 8 jollen et vanlig syn i sommer sesongen da det er en sport som blir praktisert en del lang kyst landskapet i Nord Europa.  Og fulgt av mange lokale konkurranser så settes kystlandskapet  i Zoom8 gir under sommer sesongen. Zoom 8 er en fin og effektiv båt på havet mest for de unge ,men den er også fin for de voksne da den har fint med plass i forhold til størrelsen. Da andre joller kan bli for små med tanke på hvor stor du er så er Zoom 8, ett bedre alternativ enn for eksempel en Europa jolle. Så er du ute etter en fin båt for deg og familien som også kan være en fin fritids aktivitet for de yngre i familien så er en Zoom 8 jolle et fint for dere ,og et valg som gjør at dere vil ha mye gøy i fremtiden!.