Hva koster det å eie en båt?

Sitter du med drømmen om å kose deg med på fjorden i en båt i sommer men lurer på om det kanskje blir mest sannsynlig for dyrt for deg, fordi du har hørt noe som gjør at du tror det er er for dyrt for deg.  Mest sannsynlig så tar du feil , da båtene du har sett på kanskje er for dyre i utganspunktet. Å kjøpe en ny båt kan være veldig dyrt ja men å kjøpe en bruktbåt sett at du tar dine forholdsregler, og setter deg inn i det du skal gjøre med eller uten hjelp. Så vil du spare ganske mye penger ut i fra dine første antagelser. For det første kan du finne billige båter overalt , i varierende standarder, er du veldig heldig finner du en båt som er fin stand til en billig penge. Uansett hvilken bruk du har tenkt deg for den båten du ønsker å kjøpe så kan du i utganspunktet finne en båt som fungerer greit for deg , spørs på bruken da. Fra alt fra en halv til et par månedslønner . Har du penger til å kunne kjøpe båt i 200.000 kr klassen  og mer så er  det fortsatt penger og spare og det kan ende opp billigere enn du tror.

Forbrukerøkonom Sandmæl forteller at regnestykket på hvorvidt det er lønnsomt å eie eller leie båt kommer an på hvor mye man bruker båten, hva formålet er og hva slags type båt det er snakk om.

Noen kan kanskje arrestere meg på dette, men båt er ikke et investeringsobjekt som sådan. Derfor blir spørsmålet om vi alltid er nødt til å kjøpe, sier Silje Sandmæl.

For mange er det mer enn en hobby, og de vil eie båten selv. Jonas Gams Steine forteller at man kan få en helt grei båt til rundt 200.000 kroner, og at service, forsikring og båtplass vil koste omtrent 10.000 -15.000 kroner i året.

– Mange velger nok å kjøpe ny båt fordi de da vet hva de får. En tjue år gammel båt er kanskje en høyere risiko.

Kjøpere ser etter gode løsninger og trygge, stabile båter. Den daglige lederen i Bergen Marine mener at båt var mer en hobby før, med mye pussing og fiksing. I dag er de fleste nye båtene vedlikeholdsfrie, og det gir mye mindre arbeid for eierne.

– Med bøtte og svamp er mye gjort, sier Jonas Steine.

Selv har Bergen Marine vurdert utleie av båter, men ikke funnet det lønnsomt fordi det fort kan bli mange brukere i løpet av en sesong.

Sognefjord boating har utleie av to egne båter, men formidler også en del utleie av seilbåter. Man betaler mellom 6.900 og 8.900 kroner. Flage forteller at de har en kostnad på cirka 50.000 kroner hvert år på hver av båtene.

Selv mener Gjermund Flage at det kun er én fordel med å eie båt, dersom du ikke bruker den ofte, og det er at man har mulighet til å ta spontan turer på sjøen. Derfor kommer han med en oppfordring til de som nå vurderer å kjøpe båt:

– Lei en båt, og se hvordan det er!

Et annet alternativ er å regne ut selv hva drømme båten koster ved å bruke en app eller en kalkulator du lett finner ved et kjapt googlesøk! For uansett hva slags pris klasse du tenker deg i når du skal kjøpe båt så blir det uansett mye billigere enn du tror. Om du kjøper en 10.000 kr båt på finn eller 200.000 kr båt i butikken, det blir ikke like dyrt som du tror, drømme båten er nærmere deg enn du tror!.