Laser

Laser er en rask enmanns seil jolle. Den er bygget i glassfiberarmert plast, har aluminium-rigg og et storseil. Laseren som regatta-båt er en entype-båt, som vil si at alle båtene skal være så like som praktisk mulig, og at det er seilerens ferdigheter og kunnskap som skal være viktigst, ikke standarden på utstyret. Navnet Laser brukes oftest om modellen Laser Standard. Laser Radial og Laser 4.7 er modeller med det samme skroget som Standard, men seilet er mindre og bunn masten kortere.Kanadierne Bruce Kirby og Ian Bruce møttes i 1969, og diskuterte hvordan man kunne bygge den beste regatta båten. Deres eneste begrensning skal ha vært at den skulle være mulig å frakte på et biltak. Etter mye prøving og feiling ble det endelige resultatet Laser standard. Etterhvert som båten ble mer og mer populær ble Laser Radial utviklet på grunnlag av at båten skulle være tiltalende og gi god læring til både erfarne og nybegynnere. Det er en av grunnene til at alle av de tre Laser-modellene standard, Radial og 4.7 har samme skrog og utstyr, men at bare seilet og bunnmasten er annerledes. Båten ble vist offisielt første gang i 1971 på New York Boat Show, og har vært olympisk klasse som menns seiljolle siden 1996. Fra og med 2008 overtok Laser Radial som kvinnenes seiljolle etter Europajollen.

Laseren ble raskt svært populær og en stor klasse. I 2012 var det flere enn 200 000 båter i verden, fordelt på 140 land. Den er med det en av de største regattaklassene for både unge og voksne i verden.Laser Radial er en modell av Laser Standard. Den har samme skroget som Standard, men kortere bunnmast og 18 % mindre seil.Ror, kjøl og annet utstyr er det samme. Klassen har vært olympisk klasse for kvinner siden 2008. Båten er anerkjent av Det internasjonale seilforbundet.

Laser Radial seiles stort sett av kvinner, da menn går over til Laser Standard, som er deres OL-klasse og som det konkurreres oftest i internasjonalt. Barn og unge seiler også Laser Radial eller Laser 4.7, som et alternativ til standarden fordi man er for lett til å mestre båten når det blåser mye. I Norge er det omtrent 30-40 barn og unge som seiler Laser Radial (2015).

En av de synlige forskjellene på Radial- og Standardseil er, utenom at førstnevnte er radial sydd, at Radialen har blå hjørner og det bredeste partiet av vinduet i seilet lengst forut, mens vinduet i Standarden er smalt forut.

Laser standard har vært olympisk klasse i seiling siden 1996. Klassen har hatt 42 deltagende nasjoner i OL, noe som er det meste tillatte. Norge har én bronsemedalje fra 1996 av Peer Moberg. Verdensmesterskapet i Laser har blitt avholdt hvert år siden 1974, arrangert av det internasjonale seilforbundet. Norge har tre medaljer fra VM: Per Arne Nilsen tok sølv i 1983, Eivind Melleby bronse i 1995 og Peer Moberg bronse i 2001. Det er vel det tøffe kystlandskapet som  er en av faktorene som lager medaljer i denne seile sporten  som i de andre.  Båten gjør hele opplevelsen unik da du virkelig får brukt ferdighetene dine og kunnskapen din til å seile over havet. Siden laseren er en fin og liten båt som er lett å håndtere så er det veldig lett å få mye gøy ut av den enkle båten. Og det er en a grunnene til at den er et populært valg for folk som vil seile. Denne båten gjør seilingen til en perfekt utfordring for alle som vil ta seg en seile tur i sommer, erfarne som uerfarne, kanskje Laser er båten for nettopp deg.