Sjekkliste for nye eiere

Så hvis du har lyst til å komme i gang med seiling i sommer og gå til det skrittet  å kjøpe seg en båt så er det en del ting du burde vite før du blir båteier! For det første så må du Bli med i en seilforening som er tilsluttet NSF. For å kunne stille i regattaer må du være medlem i en seilforening.  Seilforeninger finnes over hele landet, fra sør til nord.

For at båten din skal kunne identifiseres må du ha nummer i seilet. Norske båter seiler med norsk seilnummer. Seilnummeret er det mest synlige identifikasjonen på en seilbåt og du må ha seilnummer hvis du skal seile regatta. Det er også en fordel å ha seilnummer hvis du skal seile i utlandet med båten da det gir en klar identifikasjon av både nasjonalitet (NOR) og eier. Det er alltid en fordel at båten enkelt kan identifiserer av andre – f.eks. ved ulykker. Norges Seilforbunds seilnummerregister er det mest komplette register over seilbåter i Norge, og jo flere som registrerer sin båt jo bedre og mer komplett blir registeret. Det koster 1150,- å få et nytt seilnummer. Omregistrering ved eierskifte av båt koster 500,- og må gjøres av NSF.

Ofte vil leverandøren av en ny båt hjelpe til med dette.

Du må også registrere deg som bruker på disse sidene. Dersom du ikke er registrert som bruker kan du ikke knyttes som eier til båten din og dermed får du ikke NOR Rating målebrev.

Skal du stille i en NOR Rating regatta, så må du få båten din og seilene dine målt av en måler. Her er en oversikt over målere. Ofte vil en leverandør av en ny båt hjelpe til med dette.

Når båten er målt kan du løse NOR Rating målebrev. For å seile i en NOR Rating klasse i regatta må du ha gyldig målebrev. Betalt målebrev gjelder som medlemskap i NOR Rating.  Sjekk at “Persondata” og “Mine båtdata” er korrekt før du betaler! Dersom det er første gang du løser målebrev, vil det være gratis.

Noen regattaer krever at du må betale seillisens til Norges Seilforbund.

Mange regatta arrangører krever at du har gyldig tredjeparts forsikring på båten din. Det er lurt å sjekke med forsikringsselskapet ditt hva din forsikring dekker.Forskriften for forsikringslisens vedtas og forvaltes av styret i Norges Seilforbund.​

Forsikrings lisens skal løses av alle seilere mellom 13 og 69 år som konkurrerer i regattaer for NSF godkjente entypeklasser, herunder meter båter. I tillegg omfattes ORCi og NOR-rating av denne lisensordningen.

Lisens skal løses når man deltar i Norges Cuper, Norgesmesterskap, Seilsportligaen, Mesternes Mester og / eller i internasjonale regattaer både i og utenfor Norge. For alle andre regattaer og seilere er personlig forsikringslisens frivillig, men anbefalt, da den gir god personlig skadeforsikring.

Forsikringslisensen kan tegnes i flere varianter:

  1.   Personlig engangslisens
  2.  Personlig årslisens – standard og utvidet

Seilere som konkurrerer i flere klasser anbefales å tegne personlig årslisens.

Norges Seilforbund anbefaler alle aktive seilere å ha årslisens – både for å ha en ekstra skadeforsikring og for å støtte norsk seilsport. Seilesporten fortsetter å vokse her i landet og da kommer all støtte godt med for å fortsette å bygge sporten. Og det at flere velger å anskaffe seg en fritidsbåt og delta i en regatta er noe alle som liker seilesporten glad for. Skal sorten forsette å vokse så er det fint og få med alle som har interesse for seiling, fra de små til de store.

Så når du har alt klart og alt er betalt å registrert,så er det bare å melde seg på regatta!.