Europajolle

Europajolle er en liten enmanns seiljolle med lange norske tradisjoner. Den ble designet i 1960 av Alois Roland i Belgia. Den ble senere omgjort til en entypebåt. Europajollen fikk status som OL-klasse i seiling for damer i 1992, men mistet den igjen etter OL i Athen 2004. Det finnes mange europajoller i Europa, men som regatta klasse er den synkende etter at Laser overtok som OL-klasse. I Norge er båten blant de mest populære for ungdom i 15-18-årsalderen, sammen med båttypene laser og 29er.

Europajollen er ideell for seilere mellom 50 og 85 kilo.Skroget er laget av glassfiber, og veier 45 kg. En fullrigget europajolle veier omtrent 60 kg. Skroget blir smalere mot baugen, men er rundere bak. Masten er laget i aluminium eller karbonfiber, og er tilpasset seileren. En myk mast er best for lette seilere, siden den vil bøye seg om det blåser en del; mens en stivere mast er bedre for en tyngre seiler, som klarer å ri båten flat selv i mye vind, noe som gir høyere fart. Seilet er også tilpasset seileren. Hvor dypt seilet er bestemmer hvor mye kraft det er i det. Et dypere seil vil gi mer kraft, og båten blir dermed tyngre å holde flat. Europajollen er en båt det er mulig å endre en del på, og den tillater mye forskjellig utstyr og mange typer av for eksempel seil, ror og kjøl, i motsetning til laseren, der båtene er helt like, og du kun kan seile med en spesiell type seil, rigg, ror og kjøl.

Linda Andersen tok OL-gull i europajolle i OL i Barcelona i 1992. Hun ble den første kvinnen som tok gullmedalje i de olympiske sommerlekene for Norge. I 2004 tok Siren Sundby nok et OL-gull for Norge i europajolle. Europajollen er fransk og het opprinnelig Moth, som betyr møll på engelsk.

Båten har vært på markedet side 30-årene, og var populær.

Men den var ikke en entypebåt, men en båtklasse.

For å forenkle båten utlyste det franske seilforbundet en konkurranse for å få konstruert en mer entydig båt.

Belgieren Alois Roland modifiserte den opprinnelige båten og kalte sin båt Europa.

Denne vant konkurransen og dermed var Europajollen født.

Fra og med 1992 var E-jollen olympisk båtklasse for jenter.

Den første olympiske mesteren var Linda Andersen fra Nøtterøy.

Etter hvert utartet utstyrhysteriet seg, og det er i dag strenge restriksjoner på master, seil, ror, kjøl og skrog.

Norge har hatt flere verdensmestere i båtklassen:

Lars Christensen (nå: Lønnechen)

Ole Petter Pollen

Christoffer Sundby

Mats Wang Hansen

Christopher Gundersen

Ida Andersen

Tonje Kristiansen

Siren Sundby (to ganger)

Mathias Mollatt

Europajollen er tøff, liten, teknisk og leken båt som krever god teknikk og fysiske ferdigheter, hvor seileren opplever å være på “surf” i ett med jollen og i ett elementene vann og vind. Med Europajollens muligheter for tilpasning av seil og mast etter vekt, inkluderer den alle typer seilere – kvinner som menn. Utgangspunktet for en hver seiler blir derfor tett på det samme, hvor regattaen først og fremst avgjøres på det som faktisk seiling går ut på – nemlig seilerens styrke, samt tekniske, taktiske og strategiske egenskaper. Til tross for Europajollens størrelse, inkluderer den allikevel en bredde av trim

muligheter tilknyttet båt, ror, kjøl, mast, bom og ikke minst seil. Dette gjør at seileren får god forståelse og erfaring med seilingens “fysikk” – hvordan tilpasse og trimme utstyret riktig etter havet og vindens krefter på båten – og seileren blir dermed godt rustet til å ta nye utfordringer i en hvilken som helst annet jolle eller kjølbåt. En båt og sport som passer alle!.